SPØRGSMÅL:

Jeg har et par spørgsmål vedrørende varmelegemer/varmekabler i ATEX-områder.

Ifølge DS/EN60079-14:2014, afsnit 13.1.a, skal varmelegemer beskyttes med fejlstrømsrelæ (RCD). Ved du, om det gælder alle beskyttelsesformer og alle områder? Hvis ja, skal relæet så være ATEX-godkendt? 

Med venlig hilsen, JC

PERS SVAR:

Kære JC

Ja, DS/EN60079-14:2014, afsnit 13.1.a gælder for alle varmelegemer uanset beskyttelsesform og område.

I den ideelle verden skal der bruges ATEX-godkendte RCD’er, men de findes mig bekendt ikke på markedet. Altså skal der mere end den bedste vilje til at leve op til dette krav.

Især varmekabler er sårbare for skader, de er typisk ikke så mekanisk holdbare som almindelige installationskabler. Tit er de monteret rundt om en ventil, som man ønsker at frostsikre eller lagt uden på rør osv. Skal ventilen serviceres eller røret skiftes, bliver man nød til at fjerne kablet først. Der kan i den forbindelse opstå skader på kablet. Ved at kablet er beskyttet af en RCD på 30 mA (standardens krav er maks. 100 mA) vil gnistdannelsen ved en eventuel fejl alt andet lige blive begrænset.

Vigtigheden af at RCD’en bliver testet kan ikke understreges nok, og husk det er ikke en gang om året. RCD’en skal testes efter ”fabrikantens anvisninger”. Der findes RCD’er på markedet, som skal testes hver måned, hvis ”fabrikantens anvisninger” skal overholdes.

Håber det gav lidt input.

Venlig hilsen

Per

 

Tilbage til listen …