Snorlige kan man ikke kalde Per Kraghs vej fra svendebrevet som elektriker på Faster og til ATEX-ekspert med fod under eget bord i TechCare ApS i Skanderborg.


– Det har aldrig gået bedre, konstaterer ATEX-konsulent Per Kragh syv år efter, at han sprang ud som selvstændig med kursus- og konsulentvirksomheden TechCare.

Siden 2006 har TechCare således gennemført mere end 1100 kurser primært i ATEX men også i L-AUS samt AUS, samt løst rådgivningsopgaver og givet foredrag for mere end 200 danske, norske eller islandske virksomheder.

– Vi er ydmyge og taknemmelige over, at vores kunder igen og igen viser os tillid, fastslår Per. – Arbejdet i TechCare er motiverende, inspirerende, varieret, udfordrende …et privilegium hver eneste dag. Det holder jeg aldrig op at med at glæde mig over.

Snoede stier til særligt interessante steder

Per erkender uden tøven, at hans arbejdsliv umiddelbart synes snoet. Men tager man nogle få mellemregningerne med fra hans tidligere arbejdsliv, er logikken ikke helt så svær at få øje på.

– Jeg har altid haft vældig lyst til at komme helt til bunds i tekniske problematikker for så derefter at formidle dem videre, forklarer Per og fortsætter: – Det har set i bakspejlet været den røde tråd i mit arbejdsliv.

For mange meter kabler og for lidt teknik

Som ung, nyuddannet elektriker måtte Per snart erkende, at han ikke var den store gevinst som hurtig og effektiv håndværker.

– Det var fejlfindingen, problemløsningen og teknikkens kerne, der interesserede mig. Ikke hvor mange kilometer kabel, jeg havde fået trukket den dag, indrømmer han, uden at han ser ud som om, at han begræder dette voldsomt.

– Jeg viste efter ganske få måneder som elektriker, at jeg måtte videre mod et arbejde, hvor jeg mere direkte skulle bruge min viden til at løse tekniske problemstillinger.

Efter en særdeles veloverstået elinstallatør-uddannelse fik han job på Elinstallatørernes beregningskontor ELFO.

– På det teoretiske plan kom jeg rundt om rigtigt mange tekniske problemstillinger, imens jeg arbejdede hos ELFO. Det gav mig en masse rutine og erfaring i at overskue meget forskelligartede problematikker. Herunder selvfølgelig også sikkerheden og rutinen i forbindelse med projekteringen af tekniske løsninger.

Spændingsfeltet imellem teknik og mennesker

Arbejdet på ELFO blev efter nogle år for stillesiddende. Det sammen med lysten til at være i dialog med mange og forskllige mennesker hver dag, fik Per til at søge et job som salgskonsulent hos tavlevirksomheden Løgstrup.

Imidlertid var det først som salgskonsulent i elektronikvirksomheden PR electronics fra 1993 og til 2007, at Per for alvor fik mulighed for at udvikle sig som underviser.
De sidste 10 år i PR electronics arbejdede han i stigende grad med fokus på ATEX-direktiverne og løbende holdt han virksomhedskurser og seminarer på alle niveauer.

Siden 2004 har han været med i et udvalg under Dansk Standard, der vurderer og kommenterer IEC standarder vedrørende sikkerhed i eksplosionsfarlige områder.

– ATEX-direktiverne er utroligt velgennemarbejdede og omfattende og meget, meget spændende at arbejde med. Mest af alt fordi de beskytter både mennesker og det materiel, disse arbejder med og lever af. Det er bare så nødvendigt, at vi har sikkerheden med, når vi udvikler teknikken i vores verden. For teknikken skal være en hjælp for mennesker, ikke en trussel mod vores sikkerhed, slutter Per.