SPØRGSMÅL:
Vores arbejdsmiljøgruppe har spurgt mig, hvordan vi skal forholde os ved brug af hjertestarter i et ex-område? Vi har arbejdsområder med eksplosionsfare som følge af gasser. Har du en mening om dette?
Med venlig hilsen JJ
Pers svar:
Hej FBM
Jeg kan godt forstå, at du har ledt forgæves efter klar dokumentation. For svaret er desværre ikke direkte formuleret noget sted, men skal indirekte udledes af tre forskellige afsnit fra standarden DS/EN60079-14:2014.
Disse regler lagt sammen betyder, at der IKKE må ske sammenblanding af egensikre og ikke-egensikre kredse. Dette gælder også i de eltavler, som du spørger til. Klemmerne i de egensikre strømkredse skal mærkes med en lyseblå kanal.
Min konklusion har hjemmel i følgende afsnit:
16.2.2.5 Installation af kabler og ledningsføringer
16.2.2.5.1 Generelt
Installationer med egensikre strømkredse skal opbygges på en sådan måde, at deres egensikkerhed ikke påvirkes ugunstigt af ydre elektriske eller magnetiske felter fx fra nærliggende luftledninger eller enlederkabler, der førerstore strømme. Dette kan fx opnås ved anvendelse af skærme og/eller snoede ledere eller ved at opretholde tilstrækkelig afstand fra kilden til det elektriske eller magnetiske felt.
Ud over kravene til kabler i 9.3.7 skal kabler både i farlige og ikke-farlige områder installeres, så det sikres, at egensikre strømkredses kabler ikke uforsætligt kan forbindes til strømkredses kabler, som ikke er egensikre. Dette kan opnås ved
a) at holde kablerne i de forskellige strømkredse adskilt
b) at anbringe kablerne sådan, at de er beskyttet mod risiko for mekanisk beskadigelse (se også 9.3.7), eller
c) at anvende kabler, som er armerede, forsynet med metalkappe eller skærmede for særlige typer af strømkredse (fx føres alle strømkredse, som ikke er egensikre, i armeret kabel, eller alle egensikre strømkredse er armerede).
Så videre til:
16.2.2.6 Mærkning af kabler
Kabler, der indeholder egensikre strømkredse, skal være mærket (undtagen som angivet nedenfor) for at identificere dem som værende en del af en egensikker strømkreds. Hvis kapper eller dæklag er mærket med en farve, skal den farve, der anvendes til kabler, som indeholder egensikre strømkredse, være lyseblå. Hvor egensikre strømkredse er identificeret ved brug af lyseblåt kabeldække, må der ikke anvendes lyseblåt kabeldække til andre formål på en måde eller på et sted, der kunne føre til forveksling eller forringe effektiviteten af identifikationen af egensikre strømkredse.
Hvis alle kabler i egensikre strømkredse eller alle kabler i ikke-egensikre strømkredse er armerede, forsynet med metalkappe eller skærmede, kræves der ikke mærkning af kabler i egensikre strømkredse.
Der skal anvendes alternative mærkningsmetoder inde i måle- og styreskabe, koblingsudstyr, fordelingsanlæg osv., hvor der er fare for forveksling af kabler i egensikre og ikke-egensikre strømkredse, når der findes en blå nulleder.
Sådanne metoder omfatter:
– samling af lederne i en fælles lyseblå strømpe
– mærkning med etiketter
– tydeligt arrangement og rumlig adskillelse.
Og til slut en nærlæsning af:
16.5.4 Klemkasser med egensikre og ikke-egensikre strømkredse
Ud over kravene i 16.5.3 skal klemkasser, som indeholder både egensikre og ikke-egensikre strømkredse overholde følgende minimumskrav:
a) Hvor klemkassen er placeret i et farligt område, skal kapslingen og eventuelle ikke-egensikre enheder fuldt ud leve op til en egnet eksplosionsbeskyttelsesteknik
b) Luftafstanden mellem uisolerede ledende dele i egensikre strømkredse og ikke-egensikre strømkredse skal være mindst 50 mm eller som angivet i IEC 60079-11
c) Dæksler på kapslinger, der tillader adgang til ikke-egensikre strømkredse under spænding, skal have en mærkat pr. enhed med advarslen “ADVARSEL – MÅ IKKE ÅBNES UNDER SPÆNDING”, eller
d) Alle uisolerede dele, der ikke er beskyttet ved beskyttelsesmåden “i”, skal have særskilt indvendig beklædning med en kapslingsklasse på mindst IP30, når udstyrets kapsling er åben. Yderligere skal den indvendige beklædning være forsynet med en mærkat med advarslen “ADVARSEL – IKKE-EGENSIKRE STRØMKREDSE BESKYTTET VED INVENDIG IP30-BEKLÆDNING”.
NOTE – Formålet med den indvendige beklædning, når en sådan er anvendt, er at yde en mindste kapslingsklasse, som beskytter mod adgangen til ikke-egensikre kredse under spænding, når kapslingen åbnes i korte perioder for at tillade vedligeholdelse af egensikre kredse under spænding. Beklædningen har ikke til formål at yde beskyttelse mod elektrisk stød.
Klemmerne i de egensikre strømkredse skal mærkes for tydeligt at identificere dem og dermed skelne dem fra klemmerne i de ikke-egensikre strømkredse.
Denne mærkning kan foretages ved hjælp af farve, hvorved farven skal være lyseblå.
Altså …
Som det beskrives i 16.2.2.5.1, må der ikke ske sammenblanding af egensikre og ikke-egensikre kredse. En af metoderne er at holde adskillelse mellem de egensikre og ikke-egensikre kredse. Metoden kan også anvendes i eltavler.
Afstandskravet er bestemt heller ikke tydeligt formuleret, men i 16.5.4, som godt nok handler om samlebokse med både egensikre og ikke-egensikre kredse, nævnes de 50 mm, som et afstandskrav mellem egensikre og ikke-egensikre kredse.
Kravet om lyseblå kanaler stammer fra 16.2.2.6. Paragraffen handler om kabler, vil også være naturlig at bruge i tavler, således, at man tydeligt kan se hvilke kanaler, indeholder egensikre ledninger, og hvilke ikke gør.
I praksis gør man det, at man har separate ledningskanaler til de egensikre kredse og de ikke-egensikre kredse. Kanalerne til de egensikre ledninger mærkes så med lyseblå farve. Hvis man altid har 50 mm afstand mellem egensikre og ikke-egensikre moduler, er man sikker på at overholde afstandskravet.
Jeg håber, at svaret – hvor nørdet og langt det end var – hjalp dig lidt videre.
Venlig hilsen Per